Oczyszczenie jelit – suplementy i dieta na oczyszczanie jelit

Oczyszczenie jelit – suplementy i dieta na oczyszczanie jelit
Oczyszczenie jelit – suplementy i dieta na oczyszczanie jelit

Co powinniśmy wiedzieć o jelitach?

Jelita są częścią układu pokarmowego i stanowią jego najdłuższą oraz końcową część. Dzielimy je na jelito cienkie oraz jelito grube, które odgrywają bardzo ważne funkcje w organizmie, takie jak: trawienie, obrona oraz metabolizm. Na czym polega proces oczyszczania jelit?

W jelicie cienkim zachodzi proces trawienia przy udziale enzymów trzustki i kwasów żółciowych, natomiast w jelicie grubym dochodzi do zagęszczenia treści pokarmowej spowodowane resorpcją wody.

Jelita zapewniają również obronę immunologiczną organizmu dzięki florze jelitowej poprzez utrzymanie bariery śluzowej. Są barierą mikrobiologiczną i hamują wzrost czynników chorobotwórczych.

W jelitach powstają witaminy takie jak: witamina B12, biotyna oraz witamina K. Zachodzi w nich również biosynteza aminokwasów i wytwarzane są kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach.

Jakie objawy mogą świadczyć o chorobach jelit?

  • Częste wzdęcia i niestrawności
  • Powtarzające się bóle brzucha
  • Nudności i wymioty
  • Biegunki lub zaparcia
  • Brak łaknienia
  • Zmniejszenie masy ciała
  • Ogólne osłabienie

Najczęstsze choroby jelita cienkiego i grubego

  • Celiakia glutenogenna
  • Lambioza
  • Niedrożność jelita cienkiego lub grubego
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Zespół jelita drażliwego
  • Uchyłkowatość jelita grubego
  • Niedokrwienne lub nieswoiste zapalenie jelita grubego
  • Nowotwory jelita cienkiego lub grubego

Złogi w jelitach – objawy i przyczyny

W jelitach codziennie gromadzone są gazy i złogi, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Złogi jelitowe to nic innego jak resztki produktów przemiany materii, które zalegają w jelitach. W Polsce jest to bardzo powszechny problem, który dotyczy osób w każdym wieku. Badania wykazują, że u osób prowadzących niezdrowy styl życia może wystąpić nawet do 15 kilogramów złogów kałowych! Średnio szacuje się, że każdy z nas ma ok. 5 kilogramów.

Zobacz również: Witamina C – za co odpowiada i jakie jest jej działanie?

Najczęstszymi objawami złogów są problemy jelitowe takie jak: zaparcia, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha lub biegunki. Dodatkowo może wystąpić chroniczne przemęczenie, osłabienie oraz problemy z infekcjami układu moczowo – płciowego. Czasami objawia się również problemami ze skórą, czyli wypryskami i wysypką. Może wystąpić również spadek odporności.

Oczyszczanie jelit – przyczynami powstawania złogów w jelitach jest brak aktywności fizycznej, dieta uboga w błonnik pokarmowy oraz owoce i warzywa, nadmierne spożywanie produktów wysoce przetworzonych i napojów gazowanych, spożywanie dań tłustych i smażonych lub grillowanych, alkohol, stres, zbyt mała ilość wypijanej wody w ciągu dnia.

Niedrożność jelit – inaczej zapchane jelita

Stan, w którym dochodzi do zaburzenia transportu resztek pokarmu przez jelito cienkie i grube nazywamy niedrożnością jelit. Jest przyczyną takich objawów jak: ostre bóle brzucha, nudności, wymioty oraz zatrzymanie gazów i stolca.

Niedrożność jelit możemy podzielić ze względu na:

  • Przyczynę – niedrożność mechaniczną oraz niedrożność czynnościową
  • Przebieg – niedrożność ostrą i niedrożność przewlekłą
  • Umiejscowienie – niedrożność wysoką i niedrożność niską
  • Stopień upośledzenia – niedrożność pełną i niedrożność niepełną

Niedrożność jelit może być spowodowana przez:

  • Zadzierzgnięcie fragmentu jelita – spowodowana przez zrosty pooperacyjne, przepukliny, wgłobienie jelita bądź skręt jelita.
  • Niedrożność z zatkania – może być spowodowana przez nowotwory jelit, zapalenie uchyłków, kamień żółciowy, kamień kałowy, pasożyty, guzy sąsiednich narządów, choroby zapalne jelit, zwężenie pooperacyjne, niedrożność smółkowa i wady wrodzone.
  • Niedrożność porażenną – spowodowaną przez zapalenie otrzewnej, kolkę nerkową, ostre zapalenie trzustki, zapalenie przydatków, niedokrwienie jelit, krwiak zaotrzewnowy, urazy miednicy, zaburzenia metaboliczne, sepsa, guzy mózgu, zawał serca, leki np. opioidy.

Leczenie niedrożności jelit jest zależne od przyczyny jego powstania oraz zawsze wymaga konsultacji i kontroli lekarza.

Dlaczego powinniśmy oczyszczać jelita?

Oczyszczanie jelit ze złogów – Zdrowe i oczyszczone jelita zapewniają dobrą kondycję i funkcjonowanie całego organizmu. Wzdęcia, gazy, skurcze jelit, ból brzucha, uczucie ciężaru czy zaparcia są powodem do rozpoczęcia oczyszczania organizmu i jelit. Oczyszczanie organizmu najlepiej zacząć właśnie od jelit, albowiem pełnią one bardzo ważną rolę poprzez wpływ na odporność i udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

Zobacz również: Witamina A – w czym jest i kiedy ją stosować?

Jak oczyścić jelita? Dieta na oczyszczanie jelit.

Jak oczyścić jelita domowym sposobem? Najlepiej w naturalny sposób, czyli poprzez zbilansowaną dietę bogatą w błonnik, aktywność fizyczną oraz spożywanie wody w ilości 2 litrów dziennie.

Błonnik pokarmowy, który jest mieszaniną substancji roślinnych ma działanie drażniące ściany jelit przez co poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza je z zalegających złogów. Dodatkowo ma również wiele innych właściwości, m.in. zmniejsza wchłanianie cholesterolu, obniża stężenie glukozy we krwi, zmniejsza zachorowanie na nowotwory, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wspiera odchudzanie, wpływa na poprawę wyglądu skóry.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne dostarczanie organizmowi 20 – 40 g błonnika.

Jakie produkty zawierają najwięcej błonnika?

– kasze, otręby, nasiona i orzechy takie jak: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, płatki owsiane i pszenne, różnego rodzaju kasze, pestki dyni i słonecznika, sezam, różnego rodzaju orzechy, nasiona chia, kiełki.

– owoce: jabłka, śliwki, gruszki, banany, pomarańcza, mango, jeżyny, truskawki, awokado, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki.

– warzywa: marchewka, biała i czerwona fasola, groch, brukselka, kapusta, dynia, burak, brokuł, karczochy.

Należy pamiętać, że błonnik najlepiej działa przy dużych ilościach wody, dlatego podczas stosowania diety bogatej w błonnik najlepiej wypijać ok. 8 szklanek dziennie wody niegazowanej.

Zobacz również: Uderzenia gorąca – zobacz przyczyny i jak sobie z nimi radzić?

Dieta wspomagająca pracę jelit powinna być również bogata w kiszonki takie jak kiszona kapusta czy ogórki, które zawierają żywe kultury bakterii i dzięki temu wspomagają rozwój mikroflory jelit.

Przy diecie oczyszczającej jelita powinniśmy ograniczyć spożywanie: żywności wysoce przetworzonej, fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek, białego pieczywa, białego ryżu i makaronu, tłustych mięs, smażonych potraw i alkoholu.

Aktywność fizyczna również ma bardzo duży wpływ przy oczyszczaniu jelit. Nawet codzienne spacery, jazda na rowerze lub krótkie ćwiczenia w domu przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit, co wiąże się z regulacją wypróżnień.

Rośliny, zioła i nasiona – co powinny zawierać suplementy na oczyszczenie jelit?

Dlaczego do oczyszczenia jelit warto stosować zioła? Ponieważ są naturalnym sposobem na poprawę perystaltyki jelit oraz metabolizmu i pozbyciu się złogów.

Co pobudzi nasz układ trawienny i wydalniczy?

  • Babka płesznik – inaczej pchlica, płesznica lub babka śródziemnomorska, należy do jednego z najsilniejszych śluzo-twórczych błonników. W Polsce dostępne są w sprzedaży jej nasiona, które bezpośrednio nadają się do spożycia. W kontakcie z wodą nasiona babki płesznik wydzielają klejące substancje i powstaje z nich kleik, który ma doskonałe właściwości prozdrowotne, m.in. działają oczyszczająco i wspomagająco na pracę układu pokarmowego oraz usuwają złogi zalegające w jelitach. Na 100 gram nasion babki znajdziemy, aż 68 gram błonnika. Nasiona możemy spożywać samodzielnie lub jako dodatek do potraw takich jak: jogurt, koktajle owocowo-warzywne, sałatki, musli czy do wypieku pieczywa.
  • Siemię lniane – to małe, brązowe ziarenka lnu pospolitego, dostępne w sprzedaży również w postaci zmielonej. Zawierają witaminy B6, E, C oraz magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor, kwasy omega-3, kwasy omega-6 i błonnik. Tak jak w przypadku babki płesznik pod wpływem wody siemię lniane pęcznieje i wydziela śluz, który działa osłonowo na przewód pokarmowy oraz pomaga w usunięciu zalegających złogów. Można przyjmować samodzielnie lub dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli, wypieków lub jako zagęstnik do zup czy sosów.
  • Senes – to liście i owoce pochodzące z krzewu strączyńca. Właściwości lecznicze senesu są już znane od setek lat. Liście senesu zawierają w swoim składzie sennozydy, czyli substancje o silnych właściwościach przeczyszczających. Występuje w sprzedaży jako składnik herbatek albo suplementów i leków dostępnych bez recepty. Senes wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i sprawdza się przy problemach z regularnym wypróżnianiem i zaparciami.
  • Kruszyna pospolita – jest to krzew, z którego pozyskiwane są dwa surowce takie jak: kora kruszyny i owoce kruszyny. Owoce i kora bez poprzedniej obróbki termicznej nie nadają się do spożycia i wykazują działanie trujące. Dzięki zawartym w korze kruszyny glikozydom wykorzystywana jest przy problemach trawiennych oraz zaparciach. W sprzedaży dostępna jest jako korzeń kruszyny jako produkt do sporządzenia naparu lub składnik herbat ziołowych. Odpowiednia dawka to 0,5 – 1,0 g surowca, którą najlepiej spożyć wieczorem przed snem, a efekt przeczyszczający uzyskamy po ok. 8-12 godzinach.
  • Rzewień – inna nazwa rabarbaru, w lecznictwie wykorzystywany jest jego korzeń. Jest dostępny w sprzedaży pod postacią tabletek lub jako korzeń z rzewienia do samodzielnego zaparzania. Korzeń rzewienia zawiera witaminy C, B3, E oraz potas, wapń, fosfor i błonnik. Znajduje zastosowanie w problemach żołądkowo-jelitowych. Poprawia perystaltykę jelit oraz ma działanie przeczyszczające.
  • Mniszek lekarski – korzeń mniszka lekarskiego zawiera glikozydy, sterole, triterpeny, cholinę, inulinę oraz asparaginę, które wspomagają wątroby i wspierają proces trawienia. Dodatkowo działają wspomagająco na trawienie ciężkostrawnych potraw. Głównie w sprzedaży występuje jako zioła do zaparzania bądź składnik herbatek ziołowych.
  • Łopian – w ziołolecznictwie wykorzystywany jest głównie korzeń, rzadziej liście czy owoce. Korzeń łopianu zawiera związki poliacetylenowe, fitosterole, kwasy organiczne, inulinę oraz kwasy organiczne. Korzeń łopianu zwiększa wytwarzanie soku żołądkowego i dzięki temu ułatwia trawienie. Dodatkowo jest zalecany do odtrucia organizmu po przyjmowaniu farmakologicznych antybiotyków.
  • Mięta – najwięcej wartości posiadają liście mięty pieprzowej, zawierają mentol, garbniki, gorycze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, fenolokwasy, witaminę C, prowitaminę A i rutynę. Lecznicze właściwości liści mięty to przede wszystkim przywrócenie właściwej perystaltyki jelit oraz pobudzenie wydzielania soku żołądkowego co w efekcie ułatwia trawienie pokarmów. W sprzedaży występuje pod postacią suszonych liści mięty do zaparzania lub jako herbata w saszetkach.
  • Pokrzywa – spożywanie naparów z liści pokrzywy lub dodawanie świeżych listków do potraw ułatwi przemianę materii. Dodatkowo zawarte w niej związki oczyszczają układ pokarmowy, usuwają złogi żółciowe oraz pozytywnie wpływają na pracę wątroby, żołądka i trzustki.
  • Aloes – sok z aloesu zawiera witaminy takie jak: witamina A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, kwas foliowy oraz cholinę. Ponadto jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku, chromu, selenu, sodu, miedzi i manganu. Sok aloesowy stosowany wewnętrznie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm oraz wykazuje działanie przeczyszczające. Dodatkowo usprawnia działanie kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych.
  • Zielona herbata – ma bardzo wiele cennych właściwości, m.in. wpływa również na przemianę materii oraz pracę wątroby. To dobroczynne działanie spowodowane jest zawartością takich składników jak: kofeina, katechina, polifenole oraz witamina B.

Medyczne sposoby na oczyszczanie jelit

W przypadku poważnych dolegliwości spowodowanych przez zalegające złogi bądź przed niektórymi badaniami i operacjami stosuje się lewatywę. Ten zabieg nie może być wykonywany samodzielnie, lecz przez wykfalifikowany personel medyczny.

Innym sposobem jest zabieg hydrokolonoterapii, ale jest to metoda bardzo inwazyjna. Inaczej jest to silniejsza lewatywa, która polega na wprowadzeniu do jelita grubego wody pod ciśnieniem w celu wypłukania złogów. Podczas zabiegu może dojść do wielu powikłań, m.in. do uszkodzenia jelita, hemoroidów oraz zakłócenia równowagi elektrolitowej. Hydrokolonoterapia nie wskazana jest u pacjentów z hemoroidami, chorobą Leśniowskiego-Crohna, guzami i polipami jelit, zapaleniem uchyłków, chorobami serca i nerek.

Twój koszyk

Zamknij